Welkom in Puglia

Welkom in Puglia, de Italiaanse regio waar wij ons hart aan hebben verloren. Vanaf onze eerste vakantie in de hak van de Italiaanse laars waren we verkocht. Zon, Zee, Strand, Geweldige mensen en heerlijk eten. Het echte italiaanse vakantieleven. 

De regio Puglia (Apulie in het Nederlands) is een door buitenlanders nog onontdekte streek in Italië. Dat was het dus ook voor ons totdat we door een oud collega op deze prachtige streek werden gewezen. Puglia is de meeste oostelijke regio van Italië en daarnaast ook nog een van de zuidelijkste. Vaak wordt er naar de regio gerefereerd als de hak en de sporen van de laars. Dat de Puglia nog onontdekt heeft kan volgens ons maar 1 reden hebben en dat is de afstand. Vanaf Utrechts is het ongeveer 2.100 km rijden. Door de goede bereikbaarheid met de goedkope vluchten van Ryanair en Transavia is er echter verandering in gekomen. Vanaf Weeze in Duitsland, Eindhoven en Maastricht en Amsterdam vliegt u nu makkelijk naar respectievelijk Bari of Brindisi. Voor Noord Puglia kan er ook van Eindhoven op Pescara gevlogen worden Maar waarom zou u deze lange reis maken om op vakantie te gaan in Puglia. Wat maakt Puglia de moeite waard om te bezoeken. Hieronder vindt u meer dan genoeg redenen om ons een keer te komen bezoeken, in de zomer of heerlijk in het voor of naseizoen.

Culinair Puglia

Wij houden enorm van lekker eten. Daarom staat de kop culinair Puglia boven op deze pagina. Wanneer u ook van lekker eten houdt dan moet u zeker eens naar Puglia komen. Puglia wordt wel de bakermat van de Italiaanse keuken genoemd. U kunt u nog echt traditioneel Italiaans eten. Heerlijke Pasta's super visgerechten en natuurlijk veel olijven en olijfolie. De lokale keuken wordt gekenmerkt door eenvoud, gebruik makend van veel verse producten, die veel voorhanden zijn. De bekendste producten zijn de olijven en de olie, brood en de heerlijke wijnen.

Uit eten gaan is hier echt een dubbel feest. In elk restaurant krijg je een geweldige maaltijd voorgeschoteld, tegen zeer acceptabele prijs. € 25,- voor 3 gangen met wijn en water is eerder regel dan een uitzondering.

Provincies van Puglia

Puglia is sinds 2008 opgedeeld in 6 provincies. Van Noord naar zuid zijn dit Foggia, 'Barletta/Andria/Trani', Bari, Taranto, Brindisi en Lecce. Elke regio heeft zijn eigen charme. Onze vakantievilla's bevinden zich in de provincie Brindisi, vanwege de goede bereikbaarheid middels het vliegveld Brindisi, het mooie groene landschap en het feit dat de woningen zo mooi centraal in Puglia gelegen zijn.

Cultuur Puglia

De meest imposante stad van Puglia is Lecce, tevens de hoofdstad van Puglia. De prachtige Barokstad heeft een rijke historie en bevat vele prachtige oude gebouwen die vrijwel volledig zijn opgetrokken uit marmer. Een mooivoorbeeld is de Baseliek van Santa Croce. Door de Barokstijl wordt Lecce ook wel eens het Florence van het zuiden genoemd. Lecce ligt ongeveer 50 minuten rijden van onze vakantie trulli. 

Qua gevoel staat Alberobello haaks op Lecce, geen verheven prachtige gebouwen, maar simpele trulli, zijn hier de trekpleister. In het oude deel van de stad bevindt zich een groot deel dat geheel bestaat uit trulli. Trulli zijn eenvoudige woningen met een kegelvormig stenen dak. Alberobello is onbetwist de trulli hoofdstad van Puglia. De typische bouw is alleen te vinden in Puglia. Meer specifiek in de driehoek tussen de steden, Bari, Brindisi en Taranto. Alberobello is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In sommige Trulli bevinden zich tegenwoordig ook hotels of vakantiewoningen. Ook de Plaats Ostuni is zeer bijzonder, al vanaf ver zult u de stad herkennen omdat hij volledig wit is en hoog boven het landschap uittorent. Ook Alberobello en Ostuni zijn zeer goed vanuit de villa's te bereiken.